Wat is je levensdoel?
Dat is een vraag die je jezelf eens kunt stellen. Wat is mijn levensdoel? Wat is mijn Reden van Bestaan? Deze vragen worden als eerste beantwoord in de vorm van een droom. Een idee in je hoofd die tot een doelstelling kan leiden. In deze blog geef ik een stappenplan over hoe jij je droom in een haalbare doelen transformeert.
Stilstaan is geen optie meer. Alles is constant in beweging. Werk, familie, vrienden, hobby’s, noem het maar op. Alles kost tijd. Hoe weet je nou zeker of je ergens naartoe werkt? Heb je een doelstelling in je leven? Waarom zijn dingen niet zoals jij zou willen?
Het is belangrijk om een keer stil te staan. Zorg dat je een doelwit hebt om op te kunnen schieten. Dat begint in je eigen hoofd, met een Droom. Hier geef ik 5 stappen die van die Droom in je hoofd een duidelijke Doelstelling op papier maken.
- Definieer je Droom, schrijf hem uit
- Maak een Stappenplan
- Begin met een Kleine Doelstelling
- Start vandaag, uitstellen is niet haalbaar
- Kijk terug en reflecteer op jezelf
1. Definieer je Droom, schrijf hem uit
Om te weten waar je naartoe wilt is de eerste stap het vastzetten van je droom. Van idee in je hoofd naar een haalbaar doel. Pak een stuk papier, open een Word bestand of schrijf het op je hand en stel deze vraag:
“Waar word ik gelukkig van?”
Deze vraag biedt de eerste richting. Schrijf alles op wat in je opkomt. Niks is fout. We zijn nog bezig met een gedachtenexperiment dus een fout antwoord bestaat niet.
Kies vervolgens uit deze lijst een doel dat je wilt bereiken. Zo heb je de eerste stap uitgevoerd.
2. Maak een Stappenplan
Het doelwit is er, een levensdoel waar je op kan richten, nu heb je nog een pijl en een boog nodig om erop te kunnen schieten. Stel jezelf nu de vraag: Welke stappen moet ik zetten om dit doel te bereiken?
Je hebt niet in één keer een pijl en een boog. Eerst moet je het juiste soort hout vinden en dan het gereedschap waarmee je de vorm kan maken en de boog kan spannen. Breek hiervoor je doel in stukken. Bedenk bij elk stuk welk gereedschap je nodig hebt om er te komen. Hiervoor kan je jezelf bijvoorbeeld vragen stellen. Zit je op de goede plek qua werk? Focus je op de juiste klanten? Word je gestimuleerd in je relaties?
Schrijf deze stappen onder je doel, maak het tastbaar. Weet waar je naartoe wilt werken. En begin klein.
Wil je een concreter plan dat hulp biedt bij het
van jouw stappenplan? Download het gratis E-book.
3. Begin met een kleine doelstelling
Je schiet niet direct in de roos, maar daar kun je wel voor trainen. Sporters trainen ook elke dag om steeds een stukje beter te worden. Als je elke week 1% beter wordt, ben je binnen 2 jaar in topvorm. Maar als je dit elke dag doet, dan ben je er in 3 maanden. Mensen kijken vaak naar het resultaat, maar zien niet de tijd die erachter zit. Dit betekent dat het vallen en opstaan is, voordat je je succes vindt.
Dat is hoe je je stappenplan moet aanpakken. Begin met kleine dingen die haalbaar en simpel zijn. Ga een week op tijd naar bed, durf de vraag te stellen aan je leidinggevende of ga er eens op uit.
Kleine beetjes helpen. Je kan je hele leven niet plotseling overhoopgooien, want dat werkt niet. Maar kleine veranderingen zorgen voor grote impact over de tijd heen.
Zo schiet je naar je doelwit en garandeer je de grootste kans op succes. Hierbij is de vraag alleen nog wanneer je moet beginnen.
4. Start vandaag, uitstellen is niet haalbaar
Uitstellen is iets menselijks. Mañana mañana, op z’n Spaans. Morgen komt het wel. Maar als je hier over nadenkt, kun je je afvragen wanneer die morgen dan komt? Je buurman gaat je niet pushen om door te zetten en je baas ook niet, want die zijn te druk met hun eigen doelstellingen. Daarom ligt de verantwoordelijkheid bij jou.
Je stappen zijn duidelijk, want je hebt een doel waar je naartoe wilt en dat doel is haalbaar. Waarom zou je het dan uitstellen? Denken is één ding, het doen is iets anders.
Pak je verantwoordelijkheid, neem het risico en durf te dromen. Je hebt maar één leven, waarom niet werken naar een betere toekomst?
5. Kijk terug en reflecteer op jezelf
Na een week, een maand of zelfs een jaar moet je maar eens terugkijken. Terug naar die plek waar je toen zat en waarderen waar je nu zit. Waar je vandaan bent gekomen. Dat je toen toch die stap hebt gezet om te beginnen.
Toen heb je de actie ondernomen. De actie die je op het pad heeft geleid waar je nu bent. Je hebt je doel nog niet behaald, maar je bent al een stuk dichter bij dan toen. Weet je nog? Dat punt waarop je niet wist waar het pad was en of er überhaupt een pas was. Dat moment waarop er nog geen doelwit was om op te schieten. Maar dat was het punt waarin je het voortouw nam in je eigen leven.
Reflecteer en doorloop het proces nog eens. Is het doel veranderd? Wil je ergens anders heen? Zijn de stappen nu anders? Formuleer een nieuw plan of herschrijf het oude. Het leven is niet statisch, net als je eigen doelstelling. Wie weet wil je over een jaar weer iets anders. Alles is constant in beweging, dingen veranderen en doelen moeten bijgesteld worden. Zolang je er zelf bewust van bent heb jij de controle.
Weet waar je naartoe schiet en waar je naartoe wilt. Daardoor weet je waar je staat. En dat is de eerste stap van een droom in je hoofd naar een doel op papier.
Waar sta je nu?
Zelf weten is een lastig onderdeel. Want hoe weet je waar je nu staat? En hoe kan je een doel stellen als je niet weet waar je moet beginnen? Welk levensdoel heb je op dit moment?
Om daarmee te helpen heb ik een gratis tool die aan de hand van wat ja- en nee-stellingen dat eerste inzicht biedt. Binnen 2 minuten heb je de eerste stap gezet.