Een intens, gelukkig of fantastisch leven, hoe doe je dat?
Vraag jij het je ook wel eens af……..Velen van ons voelen regelmatig geluk, maar écht gelukkig? Gelukkige mensen zijn creatiever, zien meer kansen, werken beter samen, zijn beter geïnformeerd en zijn constructief betrokken bij de gemeenschap. Mensen die intenser leven zijn ook minder vaak ziek.
Het maakt niet uit hoeveel geld je op je bankrekening hebt, hoe oud je bent, wat je burgelijke staat is of wat je in je leven doet. Iedereen wil toch een intens en succesvol leven leiden! Natuurlijk is het bepalen van een intens en succesvol leven verschillend voor ieder van ons.
En ergens weten we het allemaal wel; een intens gevoel zit in de kleine dingen van het leven. Toch laten we ons dagelijks afleiden door allerlei dingen waardoor we niet het intense leven leiden wat we zo graag zouden willen. Van een druk sociaal leven, meerdere vakanties, zoveel mogelijk likes op social media tot het kopen van een heleboel materiële zaken. Betrap jij jezelf daar ook wel eens op?
Wat kun je doen om dat intense leven te ervaren?
Lees deze simpele en gratis tips voor een intenser leven. De tips of handelingen die ik deel kun je “gelukkig” heel eenvoudig in je dagelijkse routine verwerken.
TIP 1: zorg eerst voor jezelf, help daarna anderen
De belangrijkste eerst! Zoals in een vliegtuig het advies geldt voor het zuurstofmasker; help eerst jezelf en zorg dan pas voor anderen geldt dit ook voor jou eigen leven. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat “Mensen die vrijwilligerswerk doen, een beter zelfbeeld hebben, meer energie hebben en zich gelukkiger voelen.” Daarnaast is het helpen van anderen gunstig voor onze gezondheid. Maar hoe kun je anderen helpen en meer voor die ander betekenen als je je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd? Zorg dus eerst voor je eigen behoeften en help daarna de ander. Tip: Ga eens voor de spiegel staan, kijk jezelf recht in de ogen, leg je hand op je hart en zeg: ‘Ik hou van je.’ Voel je de liefde voor jezelf? Enkel wanneer dit op zijn plaats is, heb jij de capaciteit om dit door te geven aan anderen en zo jouw missie (doelen) te vervullen.
TIP 2: help een ander
Onderzoek heeft aangetoond dat het goed voor jezelf is als je andere mensen helpt. Eigenlijk is het een kwestie van fatsoen, normen en waarden. Dit kan prima in hele kleine dingen zitten zoals voorrang geven in het verkeer, een oudere vrouw of man helpen bij het oversteken, een deur even openhouden, een kinderwagen tillen of dat kleine meisje helpen nadat ze is gevallen. Wat voel jij als je een ander hebt geholpen en die persoon zegt dank je wel? Wanneer je dit regelmatig doet dan zal je merken dat deze blijde en fijne gevoelens tot wel weken aan kunnen houden. Vanzelfsprekend heeft dit een positieve werking op je gevoel van eigenwaarde, je wordt immers gewaardeerd.
TIP 3: wees dankbaar en ambitieus
Wees dankbaar, iedere dag. Het gevoel wat je bij dankbaarheid ervaart kan ervoor zorgen dat je sterker in het leven staat, positiever tegen dingen aankijkt, meer enthousiasme ervaart en meer bereid bent om die anderen te helpen. Dankbaar zijn kan ervoor zorgen dat je mentaal en fysiek sterker bent en blijft. Dankbaarheid en ambitie gaan hand in hand. Je ervaart een gezonde balans in het leven. Tip: Neem iedere dag even de tijd om op te schrijven in jouw “museumboekje” waarvoor je dankbaar bent. Het zal je een andere kijk op de dagen geven!
TIP 4: focus op positieve dingen
Hier moet je misschien iets meer moeite voor doen, maar het loont echt. Evolutionair gezien hebben wij een natuurlijke drang om ons te concentreren op negatieve dingen die gebeuren. Dat heeft met ons brein, ons overlevingsstrategie te maken. Vroeger stonden dingen die fout gingen vrijwel gelijk aan gevaar. In ons huidige leven heeft dat oerinstinct zelden nog die waarde. Je herkent het misschien wel als “zo’n dag dat alles mis gaat”! Je komt uit je bed en je stoot je kleine teen hard tegen de bedrand, je morst koffie op je, net gewassen en gestreken, witte blouse en bij het pakken van je fiets staat je band leeg. Op zo’n dag focus je (on) bewust op alle dingen die fout gaan! Probeer op alle dagen, maar zeker op zo’n dag, te concentreren op alle dingen die wel goed gaan en waar jij wel plezier aan beleeft. Wanneer je hier heel bewust mee aan de gang gaat dan zul je zien dat het de manier waarop je naar jezelf en de mensen om je heen kijkt veranderd. Je krijgt een veel positievere kijk en geniet van zoveel meer (kleine) dingen.
TIP 5: werk aan je sociale vaardigheden
Na het analyseren van gegevens uit een onderzoek tussen 1972 en 1992, ontdekten psychologen op de universiteit van Californië, dat mensen die goed kunnen communiceren, sociaal vaardig zijn, meer geld verdienen dan vergelijkbare mensen. Goed met anderen en met jezelf om kunnen gaan is een belangrijke factor voor succes en geluk. Sociale vaardigheden zijn hierbij essentieel. Je persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden verbeteren is dus een waardevolle investering in je carrière.
TIP 6: niet meer snoozen maar direct opstaan
Vind jij het heerlijk om ’s ochtends nog even te snoozen? Zet jij misschien meerdere wekkers en ram je een aantal keer op de snooze-knop voordat je daadwerkelijk wakker wordt? En pak je dan ook eerst je telefoon om even het een en ander te checken? Niet meer doen. Van die paar minuten extra liggen wordt en voel je je niet meer uitgerust of beter.
Wat werkt wel?
Zet één wekker op het tijdstip dat je echt op wilt/moet staan. Sta dan ook direct op en doe als eerste het gordijn open en ervaar het daglicht. Onder invloed van het daglicht maak je direct het hormoon serotonine aan. Serotonine geeft je een wakker, vrolijk en positief gevoel. Wellicht klinkt dit voor je als een onmogelijke opgave, maar doe het maar vanaf morgen, je zal het merken.
Zelf heb ik een wake-up light wekker om het zelfde effect te bewerkstelligen. Het voordeel is dat de lichtintensiteit geleidelijk opbouwt en dit overeenkomt met een echte zonsopgang.
TIP 7: luister naar lekkere muziek
Nu mag je wel je telefoon erbij pakken. ? Ga naar Spotify en zet je favoriete playlist op. Muziek in het algemeen heeft een positief effect op ons gevoel en ons humeur. Jouw favoriete nummers en playlist met al die vrolijke teksten en melodieën des te meer. Wil je een groter effect? Kies een instrument en ga muziek maken. Hiervoor geldt dat dit effect nog groter is, maar muziek luisteren maakt al een belangrijk verschil. Dus ga jouw online muziekdienst en zet wat vaker je favoriete artiest op of luister naar nieuwe muziek. Via Spotify kan je zelfs je muziek opzetten naar gelang je gemoedstoestand. Met de komst van de online muziekdiensten is het nog nooit zo makkelijk geweest om op welke plek dan ook een heerlijk muziekje te luisteren.
TIP 8: “keep on smiling”
Lachen is gezond zegt men. En dat is nog echt zo ook. In verschillende onderzoeken is het effect van lachen gemeten. Het kan spanning en zelfs pijn verminderen. Ook is er een verband aangetoond met verbeteringen in je immuunsysteem. Een glimlach kan je humeur helemaal omdraaien. Daarnaast werk lachen ook nog aanstekelijk! Hoe vaak gaan anderen mensen lachen als jij begint? Lach jij veel, dan lachen de mensen om je heen ook meer. Dus lach de wereld toe!
TIP 9: leef een gezonde leefstijl
Dit is een belangrijke tip. Ik promoot een gezonde leefstijl. Zelf ben ik een fanatieke hardloper en let op mijn voeding. Ok, ik ben ook maar een mens dus ik hou ook van een drankje en lekker eten. Maar vooral; leef bewust. Bij een gezonde leefstijl hoort ook regelmatig sporten (lees: bewegen). Meerdere onderzoeken hebben aangetoond hoe sporten kan bijdragen aan je eigen welbevinden. Zorg dus goed voor jezelf. Vraag jezelf iedere keer weer: is dit goed, lief of heilzaam voor mij? Daarmee moet je anderen ook weer niet tekort doen natuurlijk, maar door jezelf te verwennen met gezond eten, genoeg bewegen, voldoende (nacht)rust, een fijn boek, wandelen of quality-time voor jezelf, kun je er ook beter voor een ander zijn.
TIP 10: stel motiverende doelen
Doelen stellen geven je een gevoel van betekenis. Stel ambitieuze doelen en doelen die jou motiveren. Zijn de doelen die je stelt wel realistisch en motiverend? Zorg ervoor dat ze belangrijk voor je zijn en dat het waardevol is om ze te bereiken. Als je weinig interesse hebt in de inhoud of als je het niet relevant vindt, dan is de kans groot dat je je doelen niet haalt. Stel doelen die betrekking hebben op hoge prioriteiten in je leven. Dit zorgt ervoor dat je niet té veel doelen stelt en je je focus kwijt raakt. Het behalen van doelen vereist betrokkenheid, dus om de kans op succes te maximaliseren moet je een gevoel van urgentie voelen: ‘Ik moet dit doen want…..’. Als je dit niet doet, riskeer je dat je niet doet wat je moet doen om je doelen te realiseren en zo raak je gefrustreerd en teleurgesteld. Dit werkt uiteindelijk demotiverend. Heb je motiverende doelen gesteld; stel je missie en de rest volgt. Je wordt heel gelukkig van het stellen en realiseren van super toffe doelen. En vier JOUW successen!
TIP 11: Richt je op de dingen die je wél onder controle hebt
We verliezen zoveel energie door ons druk te maken over dingen die we toch niet kunnen veranderen. Dan liggen we eindeloos te piekeren en na te denken en voelen we ons gestrest en machteloos. Leer jezelf aan om te stoppen met piekeren. Spaar je energie, en besteed je aandacht liever aan een mindfulness oefening. Zelf vertel ik mezelf dit als ik lig te malen in bed: ik heb nog nooit een productieve actie ondernomen naar aanleiding van dit soort gedachten, dus laat ik mijn aandacht op m’n ademhaling richten.
Stop met piekeren – dan voel je je lichter, blijer en energieker
LEEF JOUW INTENS LEVEN
Weet dat wij als mens een keuze hebben over hoe we ons voelen. We hebben geen invloed op bepaalde gebeurtenissen en wat ons overkomt, maar we hebben wel een keuze hoe we daar mee omgaan. Als je je daar bewust van bent dan ben jij al een heel eind op reis.
Wil jij direct starten om een intens leven te leiden? Ben je op de goede route, maar ben je (nog) op zoek naar een bewezen methode voor een intenser leven en succes?