Hoe ik mijn werkgeluk heb teruggevonden

15 december 2021

0  comments

Werkgeluk. Een term die je ook steeds vaker voorbij ziet komen. Wat betekent het nou eigenlijk? Waar slaat het op? Is werkgeluk iets wat je kunt meten? Allemaal vragen die voorbijkomen. In het kort omschrijf ik het als volgt:

“Werkgeluk is de factor die je energie geeft om naar je werk te gaan, de emotie die je krijgt bij de gedachten aan je werk en de mate waarin jij positief kan terugkijken op je werk.”

Er is natuurlijk meer over te zeggen. In dit stuk doe ik mijn verhaal over hoe ik weer mijn werkgeluk heb terug kunnen vinden na 20 jaar vast te zitten. Ik ga over de volgende punten heen die een houvast bieden voor jou om je geluk ook weer terug te vinden.

Werkgeluk werkt

Hoe ik mijn werkgeluk heb teruggevonden werkgeluk werkt

Werken doe je je hele leven. Het kan voelen als iets statisch. Je zit vast, hebt verplichtingen en mensen die hebben verwachtingen. Het is wel fijn als je dan op een plek zit die je geluk bevordert. Je kunt het als een afweging zien. Als die verplichtingen en verwachtingen niet opwegen tegen een gevoel van betekenis en geluk, moet je jezelf afvragen; is dit het waard?

Stel je voor. Je moet elke dag vroeg opstaan, maar in plaats van met het verkeerde been lukt het telkens weer om met het andere juiste been op te staan. Een goed begin van de dag dus. Je woon-werk verkeer is in plaats van in de file staan een plek voor reflectie, luister naar een podcast, een luisterboek of muziek die je kalmeert. Ga met een opgeheven hoofd naar kantoor en focus op het stukje waar je het meeste geluk uit haalt.
Geluk behaal je niet in één dag. Het kost werk en focus, maar door op kleinere dingen de focus te leggen trek je jezelf met elk beetje omhoog totdat je van het uitzicht kan genieten. En daar wil je uiteindelijk heen.

Geniet van de kleine dingen

Geniet van de kleine dingen

Jezelf vergelijken met anderen die het beter hebben heeft geen zin. Hoe weet je dat die geen problemen hebben? Mensen zien vaak slechts het resultaat van iemand zijn werk. Je gaat er van uit dat mensen het altijd naar hun zin hebben, omdat ze alles hebben wat hun hartje begeerd.

Kijk niet naar anderen, kijk naar jezelf. Waar haal jij het meeste geluk uit? Zijn er kleine rituelen waar je meer van kan genieten? Hoe eet je je ontbijt elke ochtend? Welk gedrag zou je zelf meer bij anderen willen zien? Door in kaart te brengen waar je nu van geniet creëer je, zonder dat je het doorhebt, automatisch meer waardering voor al deze rituelen.

Kijk terug naar jezelf, sta stil bij wat je hebt, doet en focus op de dingen die je meer geluk brengen.

Genieten kan je leren

Genieten kan je leren

Kinderen gaan naar school om te leren hoe ze moeten leren. Dat is de basis voor elke vaardigheid in het leven. Vaak wordt er focus gelegd op praktische of theoretische skills, maar heb je zelf wel eens stilgestaan bij emotionele skills? Het om je heen kunnen kijken als je door de natuur heen fietst? Het proeven van het gebakken eitje op de zondagochtend? Het ruiken van de bloemen in de tuin?

Al met al, het genieten. Je weet dat je de focus moet leggen op de kleinere dingen, maar het stilstaan en het waarderen van deze dingen is de volgende stap. Vooruitkijken is fijn, maar stilstaan is ook wel eens belangrijk.

Vergelijk jezelf niet met anderen, vergelijk jezelf met gisteren. Bepaal waar jij naar toe wilt werken.

Jouw succes bepalen en behalen

Hoe ik mijn werkgeluk heb teruggevonden jouw succes bepalen

Om je succes te meten moet je eerst weten wat jouw succes is. Lees hier hoe je van je droom een doelstelling maakt. Waar sta je op het moment? Wat is je kijk op het leven? Waar wil je naartoe werken? Allemaal dingen waarbij stilgestaan moet worden.

Om de eerste stap te zetten heb ik hier een tool. In 2 minuten heb je inzicht in de plek waar je nu staat. Doe de quickscan en leer jezelf kennen.

Quickscan

Doe de quick scan en ontdek welk type jij bent


Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>