Ik ga met moeite naar mijn werk. Wat nu?

15 januari 2022

0  comments

Hoe zorgt een werkgever voor hogere productiviteit doormiddel van geluk?

“Ik ga met moeite naar mijn werk.” Een zin die mensen steeds vaker durven uit te spreken. Het klimaat rondom werken is dan ook aan het veranderen. Thema’s zoals werkgeluk, reden van bestaan en zingeving beginnen meer te spelen. 

Voor organisaties is het ook interessant om naar middelen te kijken die zingeving en werkgeluk stimuleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een duidelijke correlatie ligt tussen productiviteit van een werknemer en het niveau van tevredenheid en geluk over hun werk. 

Op een individueel niveau stimuleert het creativiteit en betere uitvoering van taken, van een werkplek op een universiteit tot aan een callcenter. 
Daarnaast, op een hoger level, manifesteert een betere ervaring van werkgeluk zich in onder andere meer klant-loyaliteit, hogere winst en meer omzet door werknemers. 

De vraag blijft natuurlijk, hoe kan je hiervoor zorgen? In deze blog geef ik wat aanknooppunten en eindig ik met een gratis tool die de eerste stap zet in het vinden van jouw werkgeluk en de voordelen die deze kunnen bieden.  

Denk aan long term, welke levensstijl past bij mij

Ik ga met moeite naar mijn werk

Er zijn meerdere vormen die de ervaring van geluk kunnen stimuleren. Er zijn er twee die makkelijk te onderscheiden zijn: Korte termijn en Lange termijn. Op korte termijn geluk ervaring moet je denken aan het directe voldoening principe bij kleine dingen. Over het algemeen wordt deze vorm gestimuleerd door kleine en vooral zeer makkelijke acties. Denk hierbij aan even een suikergevulde chocoladereep eten, nog even een extra aflevering kijken op je favoriete streamingservice of een extra biertje omdat het toch al zo gezellig was. 
Allemaal acties die direct impact geven op het dopamine niveau in je hoofd, waardoor het geluk stimuleert. Helaas zijn dit soort dingen toch altijd van korte duur en moet je constant dit soort korte termijn oplossingen inbouwen om er hetzelfde gevoel van geluk aan over te houden. Dit kost alleen maar tijd en levert vervolgens niet veel op.

Hoe kan het dan beter? Dat is de andere kant van het verhaal, Lange termijn. Zo heb je bij atletiek verschillende vormen van hardlopen, de sprint en de lange afstand. De sprint is enorm explosief en vereist een andere soort spierbouw dan de lange afstand. Een lange afstand afleggen heeft opbouw nodig. Je moet in het begin je energie sparen om aan het einde nog te kunnen presteren. Hoeveel energie je ook hebt aan het begin, je spaart dat stuk op, zodat je in de toekomst een betere prestatie kan leveren en niet instort voordat de finish in zicht is. 

Dit werkt ook bij het opbouwen van jouw werkgeluk. Het is een lange afstand die je moet afleggen, het kan even duren, maar uiteindelijk zorgt de investering van nu voor een betere ervaring in de toekomst. Je moet je dus afvragen. Waar wil ik naartoe? Wat is mijn passie? Welke levensstijl wil ik hebben? Zodra je hier richting aan kan geven heb je een handvat om jouw leven richting en betekenis te geven.

Sta stil bij de betekenis van jouw baan voor jou

Ik ga met moeite naar mijn werk

Het leven is dynamisch. Toch kan het voelen alsof je vastzit. Als je het gevoel hebt dat je vastzit of in ieder geval voelt dat er te weinig beweging in je leven zit, dan is het tijd om te reflecteren. Kijk eens terug naar de afgelopen tijd, een week, een maand, een jaar of misschien zelfs jaren.
Heb jij de stappen kunnen zetten die je naar een gelukkiger leven brengen? Ervaar je dat je ergens naartoe werkt? Weet jij of je een heuvel aan het beklimmen bent of dat je door de polder loopt? Wat is jouw top?

Er zijn verschillende situaties waar je in kan zitten. Jouw top heb je nog niet bereikt, anders zou je dit niet lezen, maar hoe kunnen wij er samen voor zorgen dat je überhaupt weet wat jouw top is? Kijk terug op jouw huidige positie en sta eens stil. Wat betekend jouw baan voor jou? Werkt het wel of werkt het niet? Word je gestimuleerd of juist vastgezet? Bewustzijn is de eerste stap, vervolgens kan je er iets aan doen.

Lees hier meer over hoe ik mijn werkgeluk heb teruggevonden

Waar kan ik mee beginnen?

Waar kan ik mee beginnen

De belangrijkste en moeilijkste stap is het bewust worden van je huidige situatie. Als jij eenmaal weet of je vastzit en weet waar je naartoe wilt werken dan kan je je acties daar op aanpassen.
Om je hierbij te helpen heb ik een reflectietool ontwikkeld die jou gratis de eerste stap laat zetten. Het bewust worden van je huidige situatie. Met dit inzicht kunnen we aan de slag om te zien hoe jij jouw top kan bereiken.

Quickscan

Doe de quickscan en ontdek welk type jij bent


Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>