Werkgeluk

23 december 2022

0  comments

Wat betekent werkgeluk

In een vorige blog, “Hoe ik mijn werkgeluk heb teruggevonden“, besprak ik het concept van werkgeluk en hoe het mijn leven heeft veranderd. Werkgeluk is inderdaad een term die steeds vaker opduikt, en terecht. Maar wat betekent het nu precies?Mijn interpretatie van werkgeluk is het gevoel van tevredenheid en voldoening dat je ervaart wanneer je met plezier en betrokkenheid je werk uitvoert. Het houdt in dat je tevreden bent met wat je doet, je gedreven en gemotiveerd voelt en een sterke verbinding hebt met je werkzaamheden. Daarnaast kan het ook inhouden dat je het gevoel hebt dat je werk zinvol is en dat je een positieve bijdrage levert. Het gevoel dat je op de juiste plaats bent en dat je werk waarde toevoegt aan zowel je eigen leven als aan de wereld om je heen.

Werkgeluk is dus belangrijk

Maar waarom is werkgeluk zo belangrijk? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gelukkig zijn op hun werk productiever zijn, meer plezier hebben in hun werk en minder snel ziek zijn. Dit leidt tot betere resultaten voor zowel de werknemer als de werkgever.

Hoe kan je werkgeluk dan bereiken?

Hier is niet eenvoudig antwoord op te geven, dit is voor iedereen verschillend. Maar er zijn wel enkele belangrijke factoren die bijdragen aan werkgeluk. Ten eerste is het belangrijk dat je werk doet waar je passie voor hebt. Als je iets doet waar je enthousiast over bent, zal je er automatisch meer energie in steken en zal je er meer plezier aan beleven.Daarnaast is een goede werk-privé balans ook essentieel voor werkgeluk. Als je te veel werkt zonder tijd voor ontspanning en sociale activiteiten, kan dit leiden tot uitputting en stress. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Waardevol zijn en waardering krijgen

Het is belangrijk om te voelen dat je waardevol bent voor je werkgever en dat je bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door het krijgen van erkenning en waardering voor je werk, maar ook door te werken aan persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.

Meer werkgeluk ervaren

Er zijn verschillende manieren om meer werkgeluk te ervaren op het werk. Hieronder geef ik enkele tips:

  1. Zorg voor een goede werk-privébalans: Het is belangrijk om tijd te maken voor je privéleven, zodat je niet alleen maar bezig bent met werk. Plan voldoende tijd in voor hobby’s en andere activiteiten die je leuk vindt, zodat je niet het gevoel hebt dat je altijd maar aan het werk bent.
  2. Zoek werk dat je leuk vindt: Als je werk doet dat je leuk vindt, zul je je gemotiveerder voelen en zal het werk minder als een taak voelen. Zoek dus werk waarbij je interesses en passies liggen, zodat je met plezier naar je werk gaat.
  3. Zorg voor voldoende uitdaging: Als je werk te gemakkelijk is, kan het saai worden en kan je gemotiveerdheid afnemen. Zoek dus werk dat je uitdaagt en waarbij je kunt leren en groeien.
  4. Zoek een goede werksfeer: Een goede werksfeer kan ervoor zorgen dat je je verbonden voelt met je collega’s en dat je met plezier naar je werk gaat. Zoek dus een werkgever die een positieve en aangename werksfeer nastreeft.
  5. Zorg voor voldoende ondersteuning: Als je het gevoel hebt dat je voldoende ondersteuning krijgt op het werk, zul je je veiliger en gemotiveerder voelen. Zoek dus een werkgever die openstaat voor vragen en feedback en die bereid is om te investeren in jouw ontwikkeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat werkgeluk niet iets is wat je zomaar kunt kopen of op een andere manier kunt verkrijgen. Het is iets dat je zelf moet creëren door keuzes te maken en acties te ondernemen die bijdragen aan je tevredenheid en gemotiveerdheid op het werk. Door de bovenstaande tips op te volgen, kan je hopelijk meer werkgeluk ervaren en zo een betere balans vinden.

Kun je wel wat hulp of advies hierbij gebruiken ?

Plan dan eens een nut&noodzaak gesprek met mij in.


Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>