Doelen stellen in je leven

5 augustus 2022

0  comments

Wie herkent het niet? Dagen vliegen voorbij en je agenda wordt automatisch gevuld door afspraken met anderen en daardoor kom je niet aan  jezelf toe! Tijd om doelen te stellen.

Zie je jouw leven verloren gaan in de waan van de dag? Of vraag je jezelf af of de dingen die je doet er ook echt toe doen?

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw levensdoelen.

Wist je dat degenen die hun levensdoelen kennen en daar met volle overtuiging voor kunnen gaan, voelen zich vaak zelfverzekerder, halen meer voldoening uit het leven, maar hebben vooral veel meer energie. En dat is ook niet gek. Ze leven hun leven namelijk met een doel, het doel waarvoor ze op de wereld zijn gezet en dat geeft energie!

Maar hoe breek je uit die dagelijkse worsteling?

Vaak komt verandering tot stand als we geïnspireerd worden om actie te ondernemen. Oftewel inspiratie die ons anders laat doen, denken of voelen. Einstein zei ooit:

Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en verschillende resultaten te verwachten.

We hebben de neiging om te verwachten dat de dingen zullen veranderen zonder onze gewoonten of onze houding te veranderen. (En vooral zonder energie of enige moeite ervoor te doen!!)Ik zal het je sterker vertellen. Vaak nemen mensen de slachtofferrol op zich, klagen ze en zeggen ze dingen als: “Ik heb een hekel aan mijn baan, maar ik kan geen ander werk vinden” of “ik weet dat mijn partner zal veranderen, het zal me lukken’. Volgens Albert Einstein is dit waanzin!

Om andere resultaten te kunnen zien, moet we zelf veranderen. In beweging komen, buiten je comfortzone stappen, in actie komen en niet stil blijven zitten. Hiervoor zul je doelen moeten stellen in je leven.

Doelen stellen in je leven kom uit je comfortzone

Wil je iets veranderen dan is het dus van belang dat we uit onze comfortzone stappen en moedig zijn om veranderingen te initiëren! De focus moet liggen op het stellen en het bereiken van de doelen in jouw leven.

Waar je mee kan beginnen is jezelf afvragen: Wat wil ik veranderen? Wat inspireert mij om het anders te doen? Deze twee vragen zijn het ontzettend belangrijk althans als je straks wilt genieten van de positieve resultaten die je te wachten staan!

Doelen stellen in je leven inspiratie opdoen

Als we echt geïnspireerd zijn om iets te doen, dan houdt niets ons meer tegen. Denk maar eens terug aan dat ene moment waarop jij een echte passie voelde. Wat gebeurde er toen met je? Ik weet zeker dat het een energie in je los maakte waardoor je het gevoel had dat je wel een marathon kon lopen. Of dat ene moment waarbij je het gevoel had om voor een goed doel te werken dat je hart raakte. Ondanks je bomvolle agenda, maak je tijd voor inspirerende activiteiten.

Het is nu dus tijd om actie te ondernemen!

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw acties ook echt duurzaam zijn en niet de levensduur van een eendagsvlieg hebt?

Om je te helpen om echt permanente veranderingen te maken geef ik je hierbij 5 tips

Focus je op maximaal 5 levensdoelen!

Als je nog meer hooi op je vork neemt dan verandert het al snel in een boodschappenlijst waardoor je overweldigd wordt en vergeet je al (weer) snel waar het écht om gaat. Meer of andere doelen stellen in je leven kan altijd nog maar begin voor nu met maximaal 5 doelen.

Nieuw gedrag

Weet waarom je jouw gedrag wilt veranderen. Welke voordelen levert het nieuwe gedrag op? Het is belangrijk dat de voordelen van het nieuwe gedrag zwaarder wegen dan de voordelen van het vasthouden aan je oude gedrag.

Overwin de dialoog van je eigen interne overtuigingen

Dit zijn de overtuigingen die je vertellen dat je gek bent dat je überhaupt probeert om je levensdoelen te achterhalen of ze zeggen je; “je zult toch nooit vinden wat je zoekt” dus waarom begin je eraan!

Doelen stellen in je leven overwin je overtuigingen

Wat je moet weten is dat deze innerlijke dialoog niet klopt, het is niet de realiteit. Het is jouw conditionering oftewel jouw systeem wat ervoor zorgt dat je lekker jezelf comfortabel voelt. Weet dat deze overtuigingen jouw groei tegenhouden of zelfs niet in actie zetten.

Betrek mensen bij je levensdoelen

Ga in gesprek met mensen die dicht bij je staan, zoals familie, vrienden, collega’s en vertel over je levensdoelen. Door ze deelgenoot te maken van jouw levensdoelen zorg je voor steun in plaats van angst, achterdocht of bedreiging. Daarnaast krijg je (gratis!) inzichten waar je misschien zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Wees aardig voor jezelf

Je groeit met vallen en opstaan. Met name in momenten van stress en spanning is de verleiding groot om terug te vallen in oude patronen. Een terugval betekent niet dat je hebt gefaald. Een kind loopt ook niet meteen perfect na de eerste stapjes.

Vier je successen

Beoordeel jezelf en noteer je successen. Hoe vaker je jouw vooruitgang beoordeelt en viert, hoe vaker je jouw levensdoelen zult bereiken. Deel de successen met je partner, je collega’s, je leidinggevende en je vrienden. Door het te delen versterk je de positieve energie van jouw actie. Besef dat het op zoek gaan naar jouw levensdoelen een proces is en tijd nodig heeft.

Hoeveel tijd?

In een Life Safari geef ik jou 100% garantie dat je in 2 dagen jouw Reden van Bestaan helder hebt en daarbij je Big Five for Life.


Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>