De Zes pijlers voor een blauwe wereld

26 januari 2022

0  comments

In een aantal streken op onze aarde leven de mensen langer, gezonder en gelukkiger. Hoe kan het dat inwoners hier relatief vaak 100 jaar of ouder worden? Ligt het aan hun genen? Aan een geheim dieet? Volgens Dan Buettner, die langs de ‘blauwe zones’ reisde, zit het ‘m in alledaagse dingen, zoals voedsel, dagelijkse routine, gezelschap van anderen en een positieve kijk op het leven. 

Uit het onderzoek in de Blue Zones werden gemeenschappelijke kenmerken gevonden. Wat blijkt uit dit onderzoek? Het geheim van een langer en gezonder leven ligt niet besloten in diëten of oefenprogramma’s, maar in het creëren van de juiste omgeving voor jezelf.

Mensen die daar wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Willen we dat niet allemaal? In deze blog geef ik je de 6 regels voor een langer en gezonder leven.

Doe aan natuurlijke beweging

De zes pijlers voor een blauwe wereld

De mensen uit de blauwe zones proppen zich niet vol met vitaminepreparaten, rennen geen marathons of bezoeken sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Ze doen aan tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin.

Ze maken daarnaast nauwelijks gebruik van hulpmiddelen als auto’s of elektrische apparaten. Niet alleen hebben deze mensen vaak fysiek inspannende beroepen, ook in hun vrije tijd zijn ze veelal in actie. De inwoners van Okinawa tref je elke dag aan in hun groentetuin en in Loma Linda is wandelen een vaste gewoonte.

Het hebben van een doel waarvoor je iedere dag je bed uit wilt komen

In Nicoya, een schiereiland in Costa Rica, noemen ze het plan de vida. Op Okinawa heeft iedereen een ikigai: een Reden van Bestaan. Het gaat over voldoening, zingeving, plezier, uitdaging, levensvreugde, roeping, levenskunst, waar kom je je bed voor uit, schoonheid, iets bijdragen, van betekenis zijn. Het hebben van een Reden van Bestaan is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. García en Miralles, de auteurs van het boek Ikigai, vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Dit is hun advies: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uitkomt. Hoe kom je dan tot deze doelen, jouw Big Five for Life? Wil jij hier achter komen? Volg dan een van mijn programma’s zoals de Life Safari of het Life Time programma

Lees hier meer hoe je in 5 STAPPEN van droom tot doel komt

De pauzeknop dagelijks indrukken

De pauzeknop dagelijks indrukken

Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, want dat hoort bij het leven. Overmatige stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten.  Wat de mensen met de langste levensverwachting hebben, wat de meeste anderen niet hebben, zijn dagelijkse routines om die stress af te schudden. Okinawanen neem een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken. Adventisten bidden. Ikarians doen overdag een dutje. En in Sardinië doen ze aan een happy hour. Hoe is dat bij jou? De eerste stap is het bewust worden van je huidige situatie. Als jij eenmaal weet waar je staat en weet waar je naartoe wilt werken dan kan je je acties daar op aanpassen.
Om je hierbij te helpen heb ik een reflectietool ontwikkeld die jou gratis de eerste stap laat zetten. Het bewust worden van je huidige situatie. Met dit inzicht kunnen we aan de slag om te zien hoe jij jouw pauze kan ‘starten’. 

Quickscan

Waar sta je nu, waar wil je naartoe en hoe bereik je deze successen? 

80%-20% regel

‘Hara Hachi Bu’, de Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.

Balans in actie en ontspanning

de zes pijlers voor een blauwe wereld

De mensen in de meeste Blauwe Zones leiden van oudsher een regelmatig leven waarin werken wordt afgewisseld met momenten van rust, bezinning, gebed of meditatie. Deze momenten zijn vanzelfsprekend, eigen aan de cultuur. Daardoor is er meer rust om te dealen met de uitdagingen van het leven: met ziekte, verlies van dierbaren, met tegenslag en onverwachte of ingrijpende veranderingen. Loma Linda in de buurt van Los Angeles, is een uitzondering. Ook in deze drukbevolkte Amerikaanse wereldstad lukt het om zo’n 10 jaar langer te leven. Het geheim zit ‘m onder andere de het door het geloof (Zevendedagsadventisten) ingegeven leefstijl. Naast gezonde voeding, veel bewegen en iets betekenen voor een ander speelt de zondagsrust een belangrijke rol. Tijd doorbrengen met je familie, natuurwandelingen maken en even geen prikkels. Dit zijn voor veel mensen zgn. museummomenten. Kijk hier het museumfilm.

Geliefden en familie

Bijna alle honderdjarigen in de blauwe zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. (Het blijkt ook de ziekte-en sterftecijfers van kinderen in het huis te verlagen.) Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie (dit kan oplopen tot een 3 jaar hogere levensverwachting) en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen – zodat ze een grotere kans hebben om zelf zorg te ontvangen als ze dat later nodig hebben. Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

geliefden en familie

Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>