Waarom is veranderingen volhouden lastig

27 januari 2023

0  comments

De eerste maand zit er alweer bijna op. Nog geen 5 weken geleden lag het nieuwe jaar als een blanco bladzijde voor jou en mij. Hoe ben je het nieuwe jaar gestart? Had je weer allerlei goede voornemens en zou je het dit jaar eens echt anders gaan doen?

Net als anderen jaren hoor ik (weer) veel mensen die besluiten om dan juist dingen rigoureus te gaan veranderen, ze hebben goede voornemens omdat het nu eenmaal 1 januari is.

Grote kans dus dat er bij jou ook dingen in je leven zijn die je graag wil veranderen of wil bereiken. Misschien denk je aan meer rust in je leven, beter voor jezelf zorgen, eindelijk die onderneming starten of die stap in je carrière nemen en voor die nieuw baan te gaan!

Oftewel een scala aan wensen en dromen, mogelijkheden en kansen die in jou sluimeren en wachten om er uit te komen en dan is juist het nieuwe jaar een mooi moment om ermee te beginnen.

Oude gewoontes

Ook ik heb het nieuwe jaar regelmatig aangegrepen voor een goede voornemen. Maar ondanks dat je ervoor wilt gaan beland je toch weer redelijk snel in je oude gewoontes. En dat is natuurlijk zonde! Herkenbaar?

Waarom is het dan zo lastig om die verandering vol te houden?

Eigenlijk is het heel simpel: wij mensen zijn gewoontedieren.

Alle gewoontes vinden plaats op de automatische piloot en dit begint al bij het opstaan! Je pakt je telefoon om te kijken of er berichten voor je zijn, je leest het nieuws, je poets je tanden, je gaat naar het toilet en eet je ontbijt. Hier denk je niet bij na; je doet dit gewoon. Dit geldt voor veel handelingen die we op een dag uitvoeren.

Ons ego verleid ons telkens weer om vast te houden aan wat we al kennen. Dat is immers veilig en vertrouwd zelfs als het eigenlijk niet goed voor ons is.

Ons hart heeft grotere plannen voor ons, maar onze ratio zegt dat het risico op pijn of afwijzing te groot is. En dus gaan we terug naar af, terug naar het vertrouwde alleen brengt je dit niet verder, dit wordt ook wel je comfortzone genoemd! 😉

Wat zijn dan die verschillende redenen waarom voornemens voortijdig verbroken worden?

Als eerste is er het level van commitment. Vaak zeggen we dat we iets gaan doen, maar zijn we het nooit echt van plan. Er is namelijk een verschil tussen het wel willen, en het écht willen.

In veel gevallen komt dat echt willen pas na een nooit-meer-moment. Een moment waardoor je weet: dit wil ik écht anders, en nou ga ik daarvoor zorgen ook. Pas wanneer je van binnen een echte commitment aan je wens verbindt, ben je bereid grote keuzes te maken.

Daarnaast is er de mate van doorzettingsvermogen. Het blijkt dat de één dit meer heeft dan de ander maar toch hebben de meeste mensen er meer van dan ze zelf denken. Maar ga je aan het begin van je voornemen overfanatiek van start, dan ben je daarna al snel door je doorzettingsvermogen heen. Je probeert ergens te komen op motivatie in plaats van inspiratie, en dat houd je meestal niet lang vol.

Het derde aspect is de omgeving. Deze blijkt van grote invloed te zijn om iemand een goed voornemen haalt of niet. Je kan jezelf nog zo voorgenomen hebben gezond te eten, als er taart wordt getrakteerd op je werk is het lastig om dat af te slaan. Tegelijkertijd is je omgeving vaak ook een spiegel, die je enkel teruggeeft wat je zelf uitstraalt. En geloof je zelf stiekem niet dat het mogelijk is of denk je dat jij het niet kan of dat het zwaar afzien zal worden, dan is dit precies wat je ook zal ervaren.

Maar de allerbelangrijkste reden waarom een voornemen niet lukt, is omdat de wens om te beginnen al niet uit je hart kwam. Veel voornemens gaan helemaal niet over wat je zelf graag wil, maar over wat jij denkt dat een ander van je verwacht.

Ze zijn bedacht in je hoofd, en niet ontstaan vanuit je hart.

  • Ik moet een partner vinden zodat ik mijzelf heel zal voelen.
  • Ik moet afvallen zodat anderen mij leuker vinden.
  • Ik moet een goede baan of succesvolle onderneming hebben zodat ik kan bewijzen wat ik waard ben.
  • Ik moet want anders….

Het gevolg is dat we onze weg daarnaartoe megapraktisch maken. Want als je doel door het hoofd gevormd wordt, dan komt het actieplan ook uit het hoofd en dus slepen we onszelf met tegenzin naar de sportschool. Straffen we ons met een streng dieet en stellen we doelen en deadlines waar we ons eigenlijk niet mee verbonden voelen.

Geen wonder dat we het dan binnen enkele weken alweer opgeven. We hebben namelijk geen moment stilgestaan bij wat we écht, vanuit ons hart, verlangen. Bij wat we nodig hebben en wat de échte weg naar groei is. Ons hart kan ons daarin zoveel vertellen, als we maar zouden luisteren.

Hoe kom je erachter wat je écht wil?

Als jij écht wilt gaan voor jouw hartsverlangen dan zal je voor een andere aanpak moeten kiezen!

Mijn verlangen was ooit een marathon te lopen en dan het liefst dé marathon die in New York! Dit betekende dat ik meer moest gaan trainen, anders eten voor meer energie maar ook om wat overtollige kilo’s kwijt te raken wat beter zou zijn voor mijn knie. Dit verlangen kwam vanuit mijn hart, oftewel van mijn Big Five for Life. Een hiervan is namelijk “groeien door te doen”! De marathon lopen is hier een onderdeel van.

Maar hoe doe je dat dan, je Big Five for Life helder krijgen en vandaaruit je dromen voor het nieuwe jaar vormgeven?

Eigenlijk heel simpel; door het je hart te vragen. (En dan vervolgens niet je hoofd antwoord laten geven :-))

Om jouw Big Five for Life te formuleren geef ik je 3 waardevolle stappen zodat jouw voornemens wel zullen slagen!

Als eerste; ontdek wat je écht wilt!

Maak een lijst van je wensen en verlangens. Wat wil je écht? Wat wil je graag doen, zien of ervaren? Waarin wil je in het nieuwe jaar groeien? Wie wil je écht zijn? Schrijf in eerste instantie alles op dat in je opkomt. Denk groots want niets is fout. Vul de lijst gerust aan wanneer er op een later moment iets nieuws in je opkomt, want sommige dromen borrelen pas na een tijdje op.

Ga vervolgens met aandacht door deze lijst. Vraag jezelf bij iedere droom af: komt deze droom uit mijn hart of uit mijn hoofd? Wat hoop ik dat deze droom mij zal geven? Brengt deze droom het beste in mij naar boven?

Kies vervolgens 1 tot 3 dromen die je dit jaar wil bereiken, of waar je aan wil werken.

Als tweede; Kom erachter wat daarvoor moet gebeuren!

Maak van je droom, of misschien heb je wel meerdere dromen, een lijstje waarin je de volgende drie vragen beantwoord:

Om dit te bereiken, wat moet ik loslaten?

Schrijf hier op wat je los wil laten. Denk aan onzekerheden, slechte gewoontes, niet helpende gedachten en angsten. Wat staat je in de weg en helpt je niet langer?

Om dit te bereiken, wat mag ik meer doen?

Is het niet tof om te bedenken dat alle kwaliteiten die je nodig hebt om je dromen uit te laten komen al in je zitten? Schrijf alles op dat je al in je leven hebt en meer tijd en aandacht wil geven. Welke eigenschappen bezit je al die je kunnen helpen? Wat doe je al goed?

Om dit te bereiken, wat heb ik hiervoor nodig?

Schrijf hier op wat je nodig hebt. Is er iets dat je eerst moet leren, moet er eerst iets anders gebeuren voordat je genoeg tijd hebt, is er een vaardigheid of eigenschap die je kan ontwikkelen? Probeer dit op te schrijven alsof het er al is.

Oké ik heb helder wat ik écht wil en dan?

Vertrouwen en bezieling

Nu je weet wat je écht wil en welke “heartshift” je daarvoor moet maken, kun je jezelf afvragen: hoe ga ik dat doen?

Als derde; Van dromen naar doen

Weet dat, om je dromen uit te laten komen, dit eigenlijk niet zoveel te maken heeft met doorzetten of afzien, maar met vertrouwen en bezieling. Het vraagt namelijk meer om moed dan doorzetting om keuzes te maken en daarbij te blijven, en er is vertrouwen nodig om gefocust te kunnen blijven. Verder is loslaten en erop vertrouwen dat het goed zal komen niet altijd makkelijk. Wanneer je opschrijft wat je kan doen om een eerste stap te zetten, is het belangrijk dat je niet alleen praktische stappen bedenkt, maar ook juist actief gaat werken aan het kweken van vertrouwen. Deel bijvoorbeeld je dag zo in dat je iedere dag een moment voor jezelf hebt, neem de tijd voor ontspanning en beweging en investeer in persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer je deze stappen doorloopt zal je zien dat je bij hele andere dromen uitkomt dan de voornemens die je misschien al elk jaar had voorgenomen. Daarnaast ervaar je dat het veel makkelijker wordt om patronen aan te wennen die daarbij helpen. Volgens heeft namelijk je dromen uit laten komen (of je goede voornemens laten slagen) niet zoveel te maken met wie het meeste geluk, het grootste talent of de meeste doorzettingsvermogen heeft maar gaat het veel meer om de mate waarin je je verbonden voelt met deze droom. Oftewel de mate waarin je vertrouwen hebt in je omgeving, het Universum en vooral in jezelf om deze droom werkelijkheid te maken.

Zullen we het nu daarom eens écht anders doen? Ga jij voor JOUW Big Five for Life?

Wil jij ook stoppen met die suffe voornemens en wil jij je richten op wat jou in 2024 écht laat groeien en bloeien? Waar jouw hart sneller van gaat stromen en waar jouw vertrouwen van gaat groeien?

Uiteraard zal jij de eerste stap moeten zetten want als je niets doet, verandert er ook niets! Maar als jij er écht voor wilt gaan dan hoef je het niet alleen te doen! Ik help je er graag bij. Hoe? Maak een afspraak dan vertel ik je er alles over.

Plan hier een nut&noodzaak gesprek met mij in.

Het kost je niets, hooguit een half uurtje van je tijd en je krijgt al waardevolle inzichten.


Andere post in deze categorie die interessant voor je kunnen zijn

>